PAJAN HISTORIA

Provisualin tarinasta saisi varmaan oman kirjan tai  TV-dokumentin. Alkujaan yhtiö on perustettu Joensuussa vuonna 1994 ja sen ensimmäinen tuotanto oli Hyperkaleva -CD-ROM. Vuosien saatossa tämä kulttuuripainotteinen tuotantoyhtiön ja mainostoimiston mallin mukaan toiminut yritys tuotti monimediallisia konsepteja ja kampanjoita eri alustoille ja kanaville. Asiakkaina yrityksiä, oppilaitoksia ja julkisen sektorin toimijoita.

Vuonna 2000 yhtiö julkaisi  kattavan Eastpop-nimisen CD-ROM -multimediateoksen ja järjesti samannimisen konsertin  Joensuun laulurinteelle. Bileet kokosivat noin 16 000 ihmistä kuuntelemaan Hassisen Konetta, Nightwishiä, Neljää Ruusua ja muita oman kylän pelimanneja.
Konsertista tuotettiin oma Hassisen Kone - 20 vuotta myöhemmin -DVD ja -ohjelma Neloselle, jolla yllätykseksemme voitimme Venlan sarjassa  paras musiikkiohjelma.

Vuonna 2001 yhtiö muutti työkaluineen Helsinkiin ja ensimmäisenä työmaana oli tuon aikainen ”YouTube” nimeltään Pixoff.net. Tämä video- ja mediataiteen julkaisemiseen keskittynyt verkkoyhteisö  hitsattiin pystyyn yhteistyössä AV-alan yritysten ja järjestöjen kanssa. Pixoff keräsi laajalti alan palkintoja ja toimi läheisessä yhteistyössä videoalan harrastajien, ammattilaisten, alan yritysten, oppilaitosten ja eri yhteisöjen kanssa edistäen omalta osaltaan suomalaista AV-kulttuuria. Tuolloin liikkuva kuva verkossa ei ollut vielä arkea. Sorvissa pyöri myös eri yritysten ja yhteisöiden konsultointia, konseptointeja sekä mainos- ja tuotekampanjoita niin suurille kuin pienillekin toimijoille kotimaassa ja ulkomailla.

Varsinainen ruletti alkoi pyöriä, kun pääosaan työmaalla nousivat musiikki-, elokuva- ja muut lähinnä kulttuurisisältöiset  DVD-tuotannot. Ajan myötä myös CD- ja hybriditeokset kirjoineen ja verkkoineen. Myyntivalttina oli jo tuolloin tyyli, jossa asiakas kertoi mitä haluaa ja paljonko on rahaa käytössä. Me taas, että mitä se voisi olla. Sitten vain eteenpäin sovitun lähetyslistan mukaan valmiiksi teokseksi, tuotteeksi tai kampanjaksi.  Kaikki räpylään sovittuna aikana kaikkine oikeuksineen kaikilta tahoilta. Ensimmäisiä taidettiin olla tässäkin hommassa.

Maailma ja teknologiat muuttuvat. Näin kävi myös fyysisten formaattien kohdalla musiikin ja elokuvien jakelun sekä sisältöjen siirtyessä verkkoon. Kaikki tämä tämä oli kuitenkin jo odotettua ja kukaan ei mennyt asiasta shokkiin. Pajalla jatkettiin suunnittelu- ja mainostoimistohommia ja olimme mukana useiden eri yritysten ja järjestöjen hankkeissa. Nyt varsinkin ravintolat, tapahtumat, eri mediat ja kulttuurialan toimijat olivat keskiössä.

Varsinainen pamaus pajalla tapahtui vuonna 2018 kun yhtiö aloitti sähköistämään perinteisen Olutposti-lehden toimintaa tuottaen mm. verkkopalvelut ja some-kanavat. Matkan varrella lehdelle etsittiin uutta omistajaa ja kotia mutta tämä osoittautui mahdottomaksi.

Alkujaan asiakasprojektina alkanut työmaa osoittautui monimutkaiseksi yhtälöksi ja jäi pajalle uudelleen taottavaksi nyt omana työmaana. Nyt Olutposti on saatu nostettua alallaan merkittäväksi ja tunnustetuksi kulttuurimediaksi ja palveluiden tuottajaksi.

Näin ollen on aika koota taas ammattilaiset sorvin ääreen ja valjastaa osaaminen myös uudelle toimialalle, johon meille on syntynyt  ymmärrys ja merkittävä verkosto. 

TYÖMAITA VUOSIEN VARRELTA

ORGANISAATIOT:

AVEK- Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus
SeS- Suomen elokuvasäätiö
OKM – Opetus- ja kulttuuriministeriö
Music Export Finland
Tanssin tiedotuskeskus
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Suomen Olutseura ry.
Suomen Paras Olut / Suomalainen olut ry.
Keuda
Joensuun kaupunki

Yritykset:

Nokia
Elisa
Sonera
Wunderkraut Finland Oy
Ledistandi.fi
Helsingin Olkain Oy
Jukolan juusto

Kirja- ja lehtikustannus sekä TV:

Johnny Kniga
Like kustannus
Otava
WSOY
W&G
Viestilehdet Oy
F-Kustannus
Suosikki
Kopteri-lehti
YLE
MTV3
Nelonen

Levy-yhtiöt:

Warner
Universal music
Fullsteam
Sony Music (SonyBMG)
Edel
Poko rekords
Spinefarm
Svart Records 

Ravintolat:

Night People Group
HHR restaurants
Corona baari
Onni ravintolat
Teurastamo Helsinki

Tapahtumajärjestäjät ja alan organisaatiot:

Savonlinnan Oopperajuhlat
Musiikki & Media
No Fear Agency & Promotion
Eastway
Music Export Finland
Stella Polaris
Helsingin kulttuuritalo
The Georgian Ballet Sukhishvili
SOPP- Suuret oluet Pienet panimot

Elokuva-ala:

Disney entertainment
First Floor productions
Pohjola films
Pirkanmaan elokuvakeskus

Yhtyeet ja artistit:

Nightwish
Ismo Alanko
Hassisen Kone
Kimmo Pohjonen
CMX
Sielun Veljet
Leningrad Cowboys
Värttinä
Don Huonot
J.Karjalainen
Nylon Beat
YUP
Juice Leskinen
Seminaarimäen mieslaulajat
Tuomari Nurmio
Mad Ventures
Jari Sillanpää
Peer Gunt
Martti Servo & Napander
Sleepy Sleepers
Children of Bodom
Tommi Läntinen
Timo Rautiainen
Heinolan Sinfonietta
Rauli Badding Somerjoki
Negative
SubUrban Tribe
Albert Järvinen
Kirka
69 eyes
Hurriganes
Lapinlahden linnut
Aarne Tenkanen
Dave Lindholm & Otto Donner
Kaseva
Apulanta
Rajaton jne.