THE DAWN OF DIMI
Kunnianosoitus Erkki Kurenniemen elektroniselle taiteelle


The Dawn of Dimi on uudelleenjulkaisu harvinaisesta, jo keräilykohteeksi muodostuneesta dvd-antologiasta. Kokoelma on kunnianosoitus suomalaisen elektronisen taiteen pioneerin Erkki Kurenniemen elämäntyölle. Levyltä löytyy mm. Pan sonicin ja Kurenniemen legendaarinen yhteisesiintyminen vuodelta 2002, Mika Taanilan ohjaama dokumenttielokuva Kurenniemestä, monia herkkupaloja Kurenniemen omista arkistoista, visionäärin itsensä laatiman kuvagallerian DIMI-sähkösoittimista ja paljon muuta.

The Dawn of Dimi julkaistiin kesäkuussa 2003 Venetsian biennalessa. Maailman “toiseksi merkittävimmän taidetapahtuman” avajaisissa nähtiin tuolloin Kurenniemi-elokuva Tulevaisuus ei ole entisensä ja Pan sonic plays Kurenniemi –konsertti. Sen jälkeen tämä pienen painoksen dvd on ollut saatavilla ainoastaan muutamassa elektronisen musiikin erikoismyymälässä ja web-shopeissa. Nyt se on vihdoin helposti kaikkien ulottuvilla!

Alan harrastajien parissa levy on saanut intohimoisen vastaanoton: “Erkki Kurenniemi on malliesimerkki tuntemattomasta nerosta ja hänen kertomuksensa on ennalta-arvaamatonta historiankirjoitusta. Elämää avaruudessa ei voi kuvitella ilman tätä levyä,” kirjoitti uuden musiikin vaikutusvaltaisin julkaisu englantilainen The Wire dvd-arviossaan elokuussa 2003.

***** (5 tähteä) / Rumba
***** (5 tähteä) / Soundi
“Esimerkillisen erinomaisesti koottu.” Harri Uusitorppa, HS, 11.6.2003

 


Formaatti: DVD, PAL, RO (kaikki alueet)
Kuvasuhde: 4:3, paitsi Tulevaisuus ei ole entisensä anamorfinen 16:9
Kokonaiskesto: 180 min
Elokuvan kieli: suomi
Tekstitys: englanti
Sisällysvihko: 8 sivua (englanniksi)
Toimittanut: Mika Taanila
Tuottaja: Ulla Simonen
Julkaisijat: Kinotar ja Nykytaiteen museo Kiasma
Alkuperäinen julkaisu: 13.6.2003 Venetsian biennalessa

PRESS >

Julkaisu sisältää seuraavat osiot

PAN SONIC PLAYS KURENNIEMI
Tribuuttikonsertti, jossa Pan sonic (Mika Vainio, Ilpo Väisänen) lavalla yhdessä Kurenniemen ja ruotsalaisen Carl Michael von Hausswolffin kanssa Avanto-festivaalilla marraskuussa 2002. Konserttia varten restauroitiin käyttökuntoon Kurenniemen uniikkikappaleet soittimista DIMI-A (1969), DIMI-S (1972), Andromatic (1968) ja Sähkökvartetti (1968). 59-minuuttisen konserttitaltioinnin visualisoinnista vastasi Mika Taanila.

TULEVAISUUS EI OLE ENTISENSÄ
Mika Taanilan huikaiseva henkilökuva Kurenniemestä. “Maanisen rekisteröinnin” tarkoituksena on rekonstuoida ihmissielu vuonna 2048. 52 minuuttia audiovisuaalista ilotulitusta!

DEAL
Avanto-festivalilla 2002 toteutettu rekonstruktio Kurenniemen “intermedia-teoksesta” vuodelta 1971. Esityksen pääosissa ilma-akrobaatti Ilona Jäntti, tanssija Topi Tateishi ja interaktiivinen video-organ DIMI-O (1971).

DIMI-BALETTI (1971)
on aiemmin esittämätön 10-minuuttinen helmi elektronisen taiteen esihistoriaa. Kurenniemi selostaa DIMI-O:n perusidean (englannin kielellä, koska tallenteen oli määrä osallistua EBU-konfressiin Suomen edustajana), jonka jälkeen näemme tanssija Riita Vainion huikaisevan DIMI-improvisaation. Kuva ja ääni syntyvät reaaliajassa silmiemme edessä!

ERKKI KURENNIEMEN VARHAISIA LYHYELOKUVIA
Kurenniemi teki 1960-luvulla peräti 14 kokeellista 16mm elokuvaa, joita ei ole esitetty missään aiemmin julkisesti. Mukana näistä parhaat: Computer Music (1966), Electronics In The World of Tomorrow (1964), Firenze (1970), Elämän reikäkortti (1964), Carnaby Street (1968) ja Flora & fauna (1965).

BASIC ART
Kureniemen “generatiivisia” Basic-ohjelmointikielellä (Apple Iic) tekemiä animaatiota 1980-85.

Kuva/tekstigalleria
Kurenniemen tätä dvd-julkaisua varten räätälöimä läpileikkaus DIMI-soittimiin

TONAALINEN TEORIA
Teksti, jossa Kurenniemi pohdiskelee musiikin ja matematiikan yhteneväisyyksiä.

Levyn mukana tulee 8-sivuinen vihkonen, jossa paljon faktatietoa ja Erkki Huhtamon essee Kurenniemen paikasta elektronisen taiteen historiassa.

Erkki Kurenniemi aloitti omaperäisten elektronisten instrumenttien kehittelyn jo vuonna 1963. Hänen elämäntyönsä on ollut tulevaisuuden ihmiselle sopivien musiikillisten käyttöliittymien kehittäminen. Tunnetuimpia niistä ovat vuosina 1967-72 syntyneet DIMI-A, DIMI-O, DIMI-S (tunnetaan myös nimellä seksofoni tai Love Machine), DIMI-E, DIMI-6000, Andromatic ja M.A.Nummiselle tilaustyönä tehty “kollektiivinen instrumentti” Sähkökvartetti. DIMI on lyhenne sanoista Digitaalinen-Musiikki-Instrumentti.

Ohjaaja Mika Taanilan haastattelupyynnöt koordinoi:
Hannes Vartiainen
Kinotar Oy
Vuorikatu 16 A 9
00100 Helsinki
Finland
e-mail: hannes@kinotar.com
tel +358-9-135 1864
fax +358-9-135 7864
www.kinotar.com